3 Τρόποι ακόμα για να βελτιωθούν τα παιδιά στη γλώσσα

You are currently viewing 3 Τρόποι ακόμα για να βελτιωθούν τα παιδιά στη γλώσσα

Παίξτε με τα παιδιά παιχνίδια ρόλων, δημιουργήστε δικές σας ιστορίες και ποιήματα.

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτυχθούν γλωσσικά μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής φαντασίας.

1. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι.

Δοκιμάστε να παίξετε με τα παιδιά σας συμβολικό παιχνίδι, τέτοια είναι τα παιχνίδια που παίζονται με κούκλες ή τα παιχνίδια ρόλων. Για παράδειγμα όταν το παιδί παριστάνει τον δάσκαλο και η μητέρα τον μαθητή είναι ένα παιχνίδι ρόλων, το ίδιο συμβαίνει όταν το παιδί ταϊζει στα ψέματα ένα αρκουδάκι. Στα παιδιά αρέσει πολύ ο “ανάποδος” κόσμος. Να κάνουν εκείνα τους μεγάλους και οι μεγάλοι τους μικρούς. Τους αρέσει να μιμούνται αυτά που βλέπουν στο σπίτι, στο σχολείο, στην τηλεόραση, αλλά και στα παραμύθια και στα βιβλία. Τα παιχνίδια με κούκλες στα κορίτσια συνδέονται κυρίως με κούκλες μωρά ή κούκλες γυναίκες όπου το παιχνίδι είναι η φροντίδα των μωρών ή η επιλογή ρούχων για τα μοντέλα. Στα αγόρια τέτοια παιχνίδια συνδέονται με κούκλες πολεμιστές ή σούπερ ήρωες που δίνουν μάχες όπως στα παιδικά. Όλα τα παραπάνω σενάρια είναι μια χαρά και βοηθούν τα παιδιά να παίξουν και μόνα τους διεγείροντας τη φαντασία τους αλλά και την ικανότητα μίμησης. Ωστόσο εσείς μπορείτε να φτιάξετε μαζί τους φανταστικά παιχνίδια “έξω από τα συνηθισμένα” ώστε να έχουν περισσότερα οφέλη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες:

  1.  Βάλτε τις κούκλες να ζουν σε έναν άλλον πλανήτη (είτε είναι Barbie είτε Superman) τώρα κάνουν τους ηθοποιούς στο δικό σας σύμπαν. Σκεφτείτε με τα παιδιά πως θα είναι αυτός ο πλανήτης και τι σούπερ ιδιότητες θα έχει. Φτιάξτε σπιτάκια για τους ανθρώπους και πλατείες. Μιλήστε για τα προβλήματα του πλανήτη, και συνομιλήστε ως κάτοικοι. Φτιάξτε με τα παιδιά μια ιστορία.
  2. Βάλτε τις κούκλες να πηγαίνουν ένα ταξίδι σε μια μακρινή υπαρκτή χώρα. Μιλήστε στα παιδιά για αυτή, φτιάξτε διαλόγους, αφήστε την φαντασία των παιδιών να λειτουργήσει, ψάχτε εικόνες στο Google Earth.
  3. Παίξτε με τα παιδιά τον ψυχολόγο. Αυτό το παιχνίδι δεν χρειάζεται κούκλες μιας και μπορείτε να κάνετε εσείς τους ηθοποιούς, όμως αν προτιμούν τα παιδιά μπορείτε να τις προσθέσετε. Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά κάνουν τον γιατρό και εσείς τον ασθενή. Κάθε φορά έρχεστε με ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα ζητάτε συμβουλές για το πως μπορείτε να μη λέτε ψέματα. Λέτε στον γιατρό για το πρόβλημα σας αυτό, ότι δηλαδή είστε επιρρεπής στο ψέμα και αφήνετε τα παιδιά να σας δώσουν συμβουλές. Τα βοηθάτε να κάνουν ερωτήσεις όπως πότε άρχισε το πρόβλημα, τι θέλετε να γίνει κ.τ.λ. Αυτό το παιχνίδι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να βοηθήσετε τα παιδιά να σκέφτονται τρόπους αυτοβελτίωσης και να βοηθηθούν στα δικά τους προβλήματα.
  4. Παίζουμε Σχολείο. Αλλάξτε ρόλους με τα παιδιά ζητώντας τους να κάνουν τους δασκάλους και να σας μάθουν ότι διδάχθηκαν στο σχολείο σήμερα.

2. Δημιουργώντας ιστορίες, παραμύθια και μικρές θεατρικές παραστάσεις.

Φτιάξτε με τα παιδιά τα δικά σας παραμύθια παίρνοντας έμπνευση από βιβλία και παραμύθια στο σπίτι. Βοηθήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν ιστορίες τις οποίες μπορείτε να τυπώσετε και να εικονογραφήσετε. Με την ίδια λογική μπορείτε να φτιάξετε τις μικρές σας ιστορίες σαν θεατρικές παραστάσεις όπου οι ηθοποιοί θα είναι τα παιδία, ή και εσείς, ή κούκλες. Μπορείτε να καταγράψετε αυτές τις παραστάσεις σε βίντεο και να προσθέσετε και μουσική. Καλέστε την οικογένεια, παππούδες-γιαγιάδες-θείους αλλά και φίλους να ακούσουν τα παραμύθια των παιδιών και να δουν τις παραστάσεις.

3. Μέσα από τραγούδια και ποιήματα με ομοιοκαταληξίες.

Βάλτε στα παιδιά όμορφη μουσική και πλούσιους στίχους για παιδιά και τραγουδήστε μαζί τους. Τα παιδιά θα μάθουν νέες λέξεις και την έννοια της ομοιοκαταληξίας. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και μικρά ποιήματα με τα παιδιά σας. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να φτιάξουν ποιήματα καθίστε μαζί τους και σημειώστε σε ένα χαρτί λέξεις που κάνουν ομοιοκαταληξία μεταξύ τους. Ύστερα βοηθήστε τα να συνθέσουν μικρές προτάσεις που να ομοιοκαταληκτούν μεταξύ τους και να βγάζουν κάποιο νόημα. Για παράδειγμα: “τα μπισκότα τα μεγάλα έπεσαν μέσα στο γάλα!” Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα χαρούν πολύ με αυτές τις μικρές τους δημιουργίες.

Facebook
Twitter