Τρώμε ένα γεύμα από το Βυζάντιο!

You are currently viewing Τρώμε ένα γεύμα από το Βυζάντιο!

Μαθαίνουμε να αγαπάμε τη Βυζαντινή Ιστορία μέσα από μια γαστρονομική οικογενειακή εμπειρία!

Η Βυζαντινή περίοδος συνήθως δεν είναι η αγαπημένη των παιδιών, όμως στην πραγματικότητα αυτή η περίοδος έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να μάθει κανείς, να δει και γιατί όχι να γευτεί! Ας μαγειρέψουμε λοιπόν ένα Βυζαντινό γεύμα!

Η Βυζαντινή κουζίνα.

Οι βυζαντινοί είχαν πολύ πλούσια κουζίνα, επηρεασμένη από όλους τους λαούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, το ελληνικό στοιχείο ήταν έκδηλο σε όλα τα καθημερινά πιάτα, τα εορταστικά δείπνα αλλά και τις νηστείες. Η βυζαντινή διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική λόγω των πολλών νηστειών. Οι πιο πλούσιοι, όταν δεν νήστευαν, είχαν συχνά κρέας και ψάρια στο τραπέζι τους και χαβιάρι, ενώ οι πιο φτωχοί έτρωγαν κυρίως προϊόντα που καλλιεργούσαν. Ιδιαίτερη αγάπη είχαν στο ψωμί, στο ξύδι, στο αλάτι και στα μπαχαρικά.
Πατάτες, ντομάτες, λεμόνια και ζάχαρη ήταν κάποια προϊόντα ακόμα άγνωστα σε εκείνους. Αντί για λεμόνια χρησιμοποιούσαν ξύδι και κρασί στις σάλτσες και στις σαλάτες τους και αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούσαν το μέλι για να φτιάξουν γλυκά όπως μελόπιτες, γλυκά κυδώνια ή άλλα φρούτα και παστέλια.

Η συνταγή που προτείνουμε από το Βυζάντιο είναι απλή, κοντά στις σημερινές γεύσεις μας και εύκολη να τη φτιάξετε με τα παιδιά.

Μανιτάρια σωτέ η αλλιώς Ἀμανίται με αχλάδια.

Κόβουμε φέτες τα μανιτάρια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε φέτες και τα αχλάδια.
Τα σωτάρουμε μαζί στο τηγάνι.
Αν θέλετε σβήσετε τα με κόκκινο κρασί και προσθέστε λίγο μέλι. Καλή σας όρεξη!

Extra tip!

Αν θέλετε λίγο περισσότερη ατμόσφαιρα βυζαντινού τραπεζιού στρώσετε ένα καλό (κόκκινο ή κεντητό) τραπεζομάντηλο, βγάλετε τα καλά σας πιρούνια (η χρήστη του έγινε γνωστή στο Βυζάντιο μετά τον 10 αι. μ.Χ.) και αν έχετε, σερβίρετε το φαγητό σε πήλινα σκεύη. Παράλληλα με το φαγητό βάλετε στο youtube να παίζει “Οργανική Βυζαντινή Μουσική”.

'Ένα παιχνίδι για να γνωρίσετε τα καθημερινά αντικείμενα των Βυζαντινών.

Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας τα παιχνίδια και τους γρίφους του Βυζαντινού Μουσείου Παιχνίδι με καθημερινά βυζαντινά αντικείμενα.

Facebook
Twitter