Επανάληψη στην αριθμητική μέσα από 3 διαφορετικά ήδη παιχνιδιών

You are currently viewing Επανάληψη στην αριθμητική μέσα από 3 διαφορετικά ήδη παιχνιδιών

Κάνουμε επανάληψη στην αριθμητική παίζοντας, κατανοούμε τη χρησιμότητα των αριθμών ως εργαλείο στη ζωή μας.

Σε αυτή τη δραστηριότητα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο το φανταστικό παιχνίδι, τα επιτραπέζια που χρησιμοποιούν την αριθμητική έμμεσα αλλά και τα παιχνίδια με άμεσες μαθηματικές ερωτήσεις.

Παίζοντας φανταστικά παιχνίδια ρόλων.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίξουν φανταστικά παιχνίδια ρόλων, προσποιούμενα ότι έχουν επαγγέλματα που χρησιμοποιούν χρήματα ή έχουν ταμειακή μηχανή. Ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να είναι το “Σουπερμάρκετ”. Μπορείτε εσείς να υποδυθείτε τον πελάτη και το παιδί τον ταμία. Ψωνίστε στο καλαθάκι σας διάφορα αγαθά (πλαστικά φρούτα και λαχανικά ή και κανονικά, συσκευασίες άδειες από την ανακύκλωση και άλλα τέτοια). Μπορείτε από πριν να έχετε βάλει τιμές στα προϊόντα μαζί με το παιδί. Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι ρόλων εμπλουτίζοντας το με διάφορα στοιχεία π.χ. να κάνετε τον πελάτη που ρωτάει διάφορα πράγματα τον υπάλληλο. “Ποιο απορρυπαντικό  μου προτείνετε;” “Που μπορώ να βρω τα χαρτικά; “, “Μου βάζετε 1 κιλό φέτα, παρακαλώ;” κ.τ.λ. Όταν έρθει η ώρα του ταμείου τα παιδιά πρέπει να κάνουν τις αθροίσεις και να δώσουν ρέστα. Ακόμη μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και πράξεις ζυγίζοντας διάφορα αγαθά.

 Θυμηθείτε να κάνετε μαθηματικές ερωτήσεις όπως “Πόσο κάνει το κιλό το καρπούζι, αυτό που είναι 2 κιλά πόσο θα μου κοστίσει;”.  Προμηθευτείτε χρήματα από επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Μονόπολη καθώς και πλαστικά κέρματα.

Άλλα τέτοια παιχνίδια μπορεί να είναι ο “Σερβιτόρος που παίρνει παραγγελίες από τον πελάτη”. Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά θα πρέπει να κρατούν σε σημειώσεις τις παραγγελίες εξασκώντας και τη γραφή, να κάνουν προσθέσεις για τον λογαριασμό αλλά και να συναλλάσσονται με χρήματα. Επίσης μπορούν να μάθουν διάφορα πράγματα για τα φαγητά και να διασκεδάσουν προσπαθώντας να τα φτιάξουν για εσάς (συνδυάζοντας π.χ. φαγητά από πλαστελίνη, πλαστικά παιδικά τρόφιμα, εικόνες φαγητών από χαρτί κ.τ.λ.). Με αυτόν το τρόπο δουλεύεται και η δημιουργική τους φαντασία.

Ακόμη θα μπορούσατε να παίξετε τον παιχνίδι “Ταμίας σε θέατρο ή Λούνα Πάρκ” προσποιούμενοι τον πελάτη και τον ταμία. Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά και βοηθήστε τα να μάθουν να συναλλάσσονται με χρήματα. 

Μπορείτε να παίξετε με όποιο επάγγελμα σας αρέσει αρκεί τα παιδιά να πρέπει να κάνουν πράξεις με χρήματα. 

Τα παιδιά σε αυτά τα παιχνίδια μπορούν να κάνουν εύκολες πράξεις με το μυαλό τους, να κάνουν πράξεις στο χαρτί αλλά και να χρησιμοποιούν το κομπιουτεράκι για τα πιο δύσκολα. 

2. Παίζοντας παιχνίδια που χρησιμοποιούν την αριθμητική ως εργαλείο.

Πολλά παιχνίδια σχετίζονται έμμεσα με τη αριθμητική. Τα παιδιά σε αυτά δεν απαντούν σε μαθηματικές ερωτήσεις προκειμένου να νικήσουν ή να πάρουν πόντους αλλά τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να παίξουν ή να φτιάξουν το σχέδιο τους. Τέτοια παιχνίδια είναι αυτά που χρησιμοποιούν ψεύτικα χρήματα (Hotel, Μονόπολη ) ή κάρτες αγαθών για συναλλαγές αλλά και παιχνίδια που τα παιδιά πρέπει να μετρούν πόντους σε κάθε γύρο ανάλογα με το τι έχουν επιτύχει. Με αυτόν τον τρόπο τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο στο παιχνίδι όπως και στην καθημερινή ζωή.

3. Παίζοντας μαθηματικά παιχνίδια.

Άλλα παιχνίδια που χρησιμοποιούν αριθμητική είναι τα καθαρά μαθηματικά παιχνίδια είτε είναι επιτραπέζια είτε γλωσσικά παιχνίδια. Σε αυτά γίνονται ερωτήσεις αμιγώς μαθηματικές και τα παιδιά λύνουν γρίφους μαθηματικών προκειμένου να πάρουν πόντους και να νικήσουν.

Facebook
Twitter