Φτιάχνουμε ένα χειροκίνητο κομπιουτεράκι

You are currently viewing Φτιάχνουμε ένα χειροκίνητο κομπιουτεράκι

Μια κατασκευή που βοηθάει τα παιδιά να εξασκηθούν με την πρόσθεση και την αφαίρεση καθώς και την λογική πίσω από αυτές τις πράξεις.

Γρήγορη κατασκευή βασισμένη σε διάφορες παραλλαγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Υλικά.

Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χαρτόνι (περίπου μεγέθους Α4), 2 συνδετήρες διαφορετικού  χρώματος ή μεγέθους και μαρκαδόρους.

Οδηγίες κατασκευής.

1. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι σε μέγεθος μεγάλου χάρακα περίπου όπως αυτό της φωτογραφίας.

2. Γράψτε αριθμούς από το 0 μέχρι το 20 (μπορείτε λιγότερους ή και περισσότερους) με τους πολύχρωμους μαρκαδόρους.

3. Βάλτε τους συνδετήρες πάνω στον χαρτονένιο χάρακα.

Οδηγίες Χρήσης.

Κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε μια πρόσθεση ή αφαίρεση μετακινούμε τους συνδετήρες με τον τρόπο που θα εξηγηθεί στο παρακάτω παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε να κάνουμε την πράξη 2+3=… 

Μετακινούμε από τη αρχική τους θέση και τους δύο συνδετήρες στη θέση του πρώτου αριθμού της πράξης, δηλαδή του 2. Ύστερα μετακινώ τον ένα από τους δύο τόσες θέσεις δεξιά όσες μου λέει ο δεύτερος αριθμός της πράξης μου, δηλαδή 3 θέσεις (2+3). Αυτό το κάνω μετρώντας δυνατά. Το νούμερο που θα σταθεί ο συνδετήρας είναι το αποτέλεσμα της πράξης μου!

 

Ποιο είναι το όφελος αυτής της κατασκευής σε σχέση με το μέτρημα των δακτύλων.

Στην πραγματικότητα κι εδώ χρησιμοποιούμε ένα είδος μέτρημα σαν αυτό που κάνουμε όταν μετράμε τα δάκτυλα μας ή τον άβακα. Η διαφορά είναι όμως ότι με αυτόν τον τρόπο οπτικοποιούμε αυτό το μέτρημα αντιστοιχώντας την ακολουθία των αριθμών με τα σύμβολα τους. Έτσι τα αποτελέσματα κωδικοποιούνται και απομνημονεύονται πιο εύκολα από τα παιδιά.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι μπορούν να δουλέψουν με εργαλεία με αναλογικούς, μηχανικούς,  χειροκίνητους τρόπους πέραν των ηλεκτρονικών-ψηφιακών μέσων που έχουν συνηθίσει. Με αυτό το μοντέλο βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει αναζητώντας γιατί συμβαίνει αυτό και πως.

Ακόμα το χειροκίνητο αυτό κομπιουτεράκι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος που βοηθάει τα παιδιά να συμπαθήσουν τις αριθμητικές πράξεις μιας και λειτουργεί ως παιχνίδι και πείραμα μαζί.

 

Άλλοι τρόποι που μας διευκολύνουν να μάθουμε να κάνουμε πράξεις.

Συζητάμε με τα παιδιά τρόπους που τους βοηθούν να μετράνε (ιδέες από το σχολείο ή ακόμα και δικές τους). Σκεφτόμαστε και προτείνουμε και εμείς εναλλακτικούς τρόπους. Κάποιες ιδέες είναι οι παρακάτω: Χρήση Άβακα ή Κομπολογιού, Τουβλάκια τύπου Lego όπου διαφορετικά χρώματα μπορούν να συμβολίζουν τις δεκάδες, μονάδες κ.τ.λ. όπως και με τον Άβακα, Δάχτυλά από Γάντια, Χάρακες ή πίνακες με αριθμούς στη σειρά π.χ. π.χ. από το 1-50.

Συζητήστε για τους τρόπους που έκαναν πράξεις παλιά πριν τα κομπιουτεράκια.

Τα παλιότερα χρόνια δεν υπήρχαν ηλεκτρισμός, συσκευές με μπαταρίες ούτε ψηφιακά εργαλεία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εργαλεία που δούλευαν μηχανικά κυρίως με τα χέρια των ανθρώπων. Για να κάνουν πολύπλοκες πράξεις χρησιμοποιούσαν σημάδια όπως γραμμές στην άμμο που συμβόλιζαν μονάδες και δεκάδες, πίνακες που τους βοηθούσαν στην πρόσθεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και χάρακες όπως αυτόν που φτιάξαμε παραπάνω αλλά με πολύ πιο πολύπλοκους μηχανισμούς. Ένας τέτοιος χάρακας ήταν ο Λογαριθμικός Κανόνας. Κουνώντας πάνω κάτω κάποια κομμάτια του μπορούσε να δώσει αποτελέσματα για δύσκολες μαθηματικές πράξεις όπως πολλαπλασιασμούς, διαιρέσεις, αλλά και για πράξεις ανώτερων μαθηματικών.

Facebook
Twitter