Δραστηριότητα- παιχνίδι αφήγησης που βελτιώνει τον προφορικό λόγο των παιδιών, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο τους και ενισχύει δεσμούς με τους γονείς τους.
Εύκολη δραστηριότητα του 10λεπτου.
Στην τάξη.
Πριν αρχίσει το μάθημα ή ακόμη και ανάμεσα στα μαθήματα όταν χρειαζόμαστε ένα ένα ευχάριστο διάλλειμα μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά μια μικρή δραστηριότητα του 5λεπτου-10λεπτου. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι και αυτή που προτείνουμε παρακάτω.
Καθώς αρχίζει η νέα μέρα στο σχολείο και τα παιδιά και λένε τα νέα τους ζητήστε από ένα παιδί να περιγράψει την χτεσινή μέρα του, ή τι έκανε το πρωί πριν έρθει στο σχολείο, ή τι του άρεσε από το Σαββατοκύριακο. Τα παιδιά συχνά δεν θυμούνται τι έκαναν σε προηγούμενες μέρες και συχνά συγχέουν γεγονότα. Βοηθήστε το με ερωτήσεις να θυμηθεί και να εκφραστεί καλύτερα. Ύστερα μπορείτε να πιάσετε μια μικρή συζήτηση σε σχέση με κάποιο θέμα που ανέφερε και να συμμετέχουν και τα υπόλοιπα παιδιά.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά της τάξης να κάνουν και αυτά ερωτήσεις στον συμμαθητή/ στη συμμαθήτρια τους σαν να παίρνουν συνέντευξη. Βοηθήστε όπου χρειάζεται.
Δείξτε στα παιδιά πως να κάνουν ερωτήσεις και πως να ταξινομούν τις σκέψεις τους. Με ερωτήσεις όπως: “τι έγινε πριν ή μετά από…”, “ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανες χτες;”, “τι θα κάνεις μετά το σχολείο;” , ” αυτό γίνεται κάθε μέρα;” κ.τ.λ. βοηθάτε τα παιδιά να τακτοποιήσουν τις σκέψεις του χρονικά αλλά και με βάση την σημαντικότητα των πραγμάτων. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά τους χρόνους και παράλληλα ενισχύεται η μνήμη τους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ιδέα με πολλά παιδιά αφιερώνοντας αρκετή ώρα σαν ευέλικτο μάθημα ή ανάμεσα στα μαθήματα ρωτώντας τα τι έγινε στο διάλλειμα!
Στο σπίτι.
Κάντε το ίδιο στο σπίτι. Ρωτήστε τα παιδιά για τη μέρα τους στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να το κάνετε σαν δραστηριότητα ρωτήστε φυσικά στο πλαίσιο μιας συζήτησης. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια ρουτίνα όπου για παράδειγμα θα λέτε να νέα σας στο φαγητό ή λίγο πριν αρχίσει το διάβασμα κάθε μέρα. Κάντε και εσείς το ίδιο αρχίζοντας να μιλάτε για τη δική σας μέρα στη δουλειά ή το σπίτι. Πείτε στο παιδί τι σας άρεσε μέσα στη μέρα και τι σας στενοχώρησε, τι θέλετε να κάνετε μετά, τι πήγε όπως το περιμένατε κ.τ.λ.
Μπορείτε να ρωτήσετε πράγματα σε σχέση με το σχολείο και την ώρα που ανοίγετε την τσάντα και ψάχνετε για εργασίες και σημειώσεις, έτσι τα παιδιά μπορούν να θυμηθούν καλύτερα καταστάσεις του σχολείου συνδέοντας τα με τα μαθήματα. Μην ξεχνάτε να ορίζετε τον χρόνο με ερωτήσεις “τι έγινε πριν ή μετά από αυτό, πότε έγινε εκείνο” κ.τ.λ.
Να είστε υπομονετικοί, τα παιδιά δεν έχουν όρεξη πάντα για συζητήσεις αν δεν θέλουν να μιλήσουν πολύ προσπαθήστε μια άλλη στιγμή, αν και πάλι δεν θέλουν τότε μπορεί να έχει συμβεί κάτι στο σχολείο, κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε.
Μην θυμώνετε όταν σας πουν ότι έκαναν κάτι “κακό” στο σχολείο, αντί να τα μαλώσετε συμβουλέψτε τα, έτσι θα μάθουν να σας λένε και για τις κακές τους στιγμές. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην ντρέπονται και να μην φοβούνται. Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις όπως ” τι θα έκανες διαφορετικό αν είχες την ευκαιρία;” , “πώς πιστεύεις ότι μπορείς να επανορθώσεις;”, “εσύ τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του…” κ.τ.λ.
Όταν κάνετε τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά εκτός από τα γλωσσικά οφέλη μαθαίνετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν εσείς λείπετε και ταυτόχρονα χτίζετε μια δυνατή σχέση με το παιδί σας.