Messy Play

You are currently viewing Messy Play

Παιχνίδι χωρίς κανόνες και περιορισμούς.

Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά, πιάνουν και ανακατεύουν υλικά, δοκιμάζουν και λερώνονται χωρίς περιορισμούς. Τα παλαιότερα χρόνια τα παιδιά έπαιζαν με χώματα, με τη φύση, με τα ζώα, με νερό και λάσπη. Ανακάτευαν υλικά, έπιαναν αλεύρια και ζυμάρια όταν η μητέρα έκανε πίτες. Τώρα που όλα αυτά έχουν μειωθεί πολύ το messy play έρχεται να βοηθήσει στη σωστή ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.

Τι είναι το messy play

Το messy play αποτελεί μια δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, που προάγει τη νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα υλικά όπως χώμα, νερό, χρώματα και  ανακυκλώσιμα υλικά. Η ιδέα του φαίνεται και από τον τίτλο που είναι “ακατάστατο παιχνίδι”, εννοώντας ότι τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να λερωθούν χωρίς κανόνες. Το παιχνίδι με χρώματα κα υλικά χωρίς περιορισμούς  έχει πολλά οφέλη.

Βοηθά στην ανάπτυξη των αισθήσεων, της φαντασίας και της κινητικότητας των μωρονηπίων και επίσης προάγει την εξέλιξη της γλωσσικής επικοινωνίας, καθώς τα νήπια μοιράζονται τις γλωσσικές και μη  εμπειρίες τους με άλλα παιδιά και ενήλικες (είτε εκφράζονται με  λέξεις είτε με κομμένες λεξούλες, ή ήχους).

Ιδέες για ακατάστατο παιχνίδι.

  1. Ανακαλύψτε νέες ιδέες όπως το χρώμα με πάγο, το παιχνίδι με ζελέ, ή ακόμη και το ζωγράφισμα με τα πόδια. Το messy play είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους με διασκεδαστικό τρόπο.

Τα μικρότερα παιδιά που δεν έχουν κλείσει τα 2 χρόνια και βάζουν συχνά πράγματα στο στόμα τους μπορούν να παίξουν με ασφάλεια:

  1.  Λεκάνες γεμισμένες με σιμιγδάλι και αλεύρι όπου μπορούν να ανακατεύουν τα υλικά με τα χέρια τους ή με κουτάλια/ φτυάρια.
  2. Ζυμάρια με την υφή της πλαστελίνης.
  3. Ποτηράκια και λεκάνες με ζάχαρη (καστανή και λευκή για χρωματική ποικιλία).
  4. Πλαστικά πιατάκια με γιαούρτι χρωματισμένο με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή πατζαρόζουμο.
  5. Μπολάκια και λεκάνες με ζελέ χρωματιστό.
  6. Νερό μέσα σε ποτιστήρια, λεκάνες, ποτήρι πλαστικά κ.τ.λ.
  7. Παγάκια και παγάκια με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
  8. Πολύχρωμες τροφές ελαφριά βρασμένες όπως μπιζέλια, φακές, καλαμπόκι κ.τ.λ.
  9. Σαντιγί χωρίς ζάχαρη σε διάφορα χρώματα μοιρασμένη σε μπολάκια.
  10. Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε πιατάκια (δακτυλομπογιές).
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παίξουν με:
  1.  Χώματα, πέτρες, βελανίδια, πευκοβελόνες, φύλλα, κουβαδάκια.
  2. Χαλίκια και άμμο και κοχύλια.
  3. Πλαστελίνες, “μαγική άμμο”, γλίτσες.
  4. Φασόλια, φακές, ρύζι σε μπολάκια και τάπερ (ωμά).
  5. Χρώματα και νερομπογιές με πλαστικά πιατάκια και πινέλα
 

Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών και ελέγξτε τις ζημιές.

Όταν οργανώνετε messy play σκεφτείτε πρώτα πρώτα την ασφάλεια των παιδιών. Τι μπορεί να φάνε από τα υλικά σας, αν μπορούν να χτυπήσουν ή να κοπούν κ.τ.λ.

Ύστερα σκεφτείτε και τις ζημιές στο σπίτι, τη βρωμιά και την ακαταστασία.

Δείτε ιδέες για να περιορίσετε τα παραπάνω:

Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να παίξουν messy play στη πλαστική μπανιέρα τους με την πάνα τους (υπάρχουν και ειδικές που μπορούν να βραχούν) ή χωρίς αυτή. Μπορούν να παίξουν με γιαούρτια ή ζυμάρια ή να δοκιμάσουν την υφή υλικών όπως λάδι, ή ζελέ.

Επίσης τα παιδιά μπορούν να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους όπως κάποιο πάρκο με λεκάνες με αλεύρι (φυσικά θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να μαζέψετε τη μεγαλύτερη ποσότητα που θα πέσει κάτω χρησιμοποιώντας π.χ. κάποιο τραπεζομάντηλο στο έδαφος) ή με νερό. Μεριμνήστε για δεύτερη αλλαξιά ρούχων!

Αν παίζουν μέσα στο σπίτι οριοθετήστε ένα χώρο και στρώστε στο πάτωμα πλαστικά τραπεζομάντιλα ή χαρτόνια. Φορέστε στα παιδιά πλαστικές ποδιές και ρούχα που πλένονται εύκολα.

Αν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και οργανωμένοι χώροι που παρέχουν τέτοια παιχνίδια

Facebook
Twitter