Ποιο μέρος έχω βάλει στο μυαλό μου;
Μια γρήγορη δραστηριότητα- παιχνίδι που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να χειρίζονται στους χάρτες και να γίνουν καλύτεροι στη γεωγραφία.
Οδηγίες παιχνιδιού.
Διαλέγουμε ένα μέρος στο χάρτη π.χ. μια πόλη ή μια χώρα. Δίνουμε μια πληροφορία για αυτό κατά την κρίση μας και ανάλογα με το πόσο εύκολο θέλουμε να το κάνουμε στα παιδιά π.χ. Αρχίζει από “Α” ή έχει μέσα του το γράμμα “Ο” ή είναι παραθαλάσσιο μέρος κ.τ.λ. Το παιδί πρέπει να βρει το μέρος χρησιμοποιώντας έναν αριθμό μαντεψιών π.χ. 10. Αν το απόσπασμα χάρτη σας είναι μικρό και τα μέρη που ταιριάζουν είναι λίγα μπορείτε να δώσετε 5 μαντεψιές.
Το παιδί αρχίζει τον γύρο του ρωτώντας αν το μέρος που βάλατε είναι το “τάδε”. Αν για παράδειγμα έχετε δώσει την πληροφορία ότι το μέρος αυτό είναι μια πόλη της Ελλάδας από “Κ” τότε το παιδί θα ρωτήσει για τέτοιες πόλεις. Ας πούμε ότι σας ρωτάει “Είναι τα Καλάβρυτα;” Αν όντως το βρει τότε κερδίζει αυτόματα αν όχι συνεχίζει με ερωτήσεις.
Σε κάθε λάθος ματεψιά θα δίνετε και μια πληροφορία σε σχέση με τη θέση που έχει το μέρος σας στο χάρτη. Δηλαδή αν το μέρος σας ήταν η Καστοριά θα πείτε “Πιο Βόρεια”! Έτσι θα αποκλείονται οι νοτιότερες τοποθεσίες π.χ. Κρήτη. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί η σωστή τοποθεσία ή να τελειώσουν οι προσπάθειες. Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν με τον χάρτη αλλάξτε ρόλους. Καθώς θα παίζετε αυτό το παιχνίδι δημιουργήστε ευκαιρίες για να μιλήσετε για διάφορα πράγματα στο χάρτη όπως μεγάλα ποτάμια, μέρη που έχετε πάει, διαδρομές κ.τ.λ.
Δείτε και το άρθρο: “Γεωγραφία: Φανταστικά ταξίδια με το Google Earth”
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: Λύστε τους γρίφους και διασκεδάστε με τις απίθανες δραστηριότητες του βιβλίου ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΒΑΡΕΜΡΑΣ ΜΕ ΧΑΡΤΗ ενώ εξερευνάτε τον υπέροχο κόσμο των χαρτών. Ιδανικό για ταξίδια.