Δραστηριότητα για την τάξη αλλά και για την οικογένεια. Γινόμαστε όλοι παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά μας και παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας βιβλία.
Δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να μάθουν να κάνουν περίληψη σε ένα κείμενο, να μιλούν δημόσια χωρίς άγχος και κυρίως να αγαπήσουν το διάβασμα των βιβλίων.
Διαλέγοντας ένα βιβλίο για διάβασμα.
Ζητήστε από τα παιδιά να διαλέξουν ένα μικρό βιβλίο από την δανειστική βιβλιοθήκη για να το διαβάσουν σπίτι. Εναλλακτικά μπορούν να διαβάσουν και να παρουσιάσουν ένα αγαπημένο βιβλίο από αυτά που έχουν σπίτι τους.
Αφού θα παιδιά διαβάσουν το βιβλίο τους θα πρέπει να κάνουν μια μικρή παρουσίαση στον πίνακα στα άλλα παιδιά ώστε να μάθουν όλοι για αυτό το βιβλίο.
Βοηθώντας τα παιδιά στην παρουσίαση.
Φτιάξτε ένα ερωτηματολόγιο ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά να κρατήσουν σημειώσεις από το βιβλίο τους. Παράδειγμα τέτοιων ερωτήσεων:
1. Ποιος είναι ο τίτλος του βιβλίου; Τι σημαίνει;
2. Ποιος/ ποιοι είναι οι ήρωες;
3. Πως αρχίσει το βιβλίο;
4. Τι συμβαίνει μετά; Τι παθαίνουν οι ήρωες;
5. Πως τελειώνει το βιβλίο;
6. Τι μας άρεσε πιο πολύ;
7. Τι μας άρεσε λιγότερο;
8. Τι θα λέγαμε για τις εικόνες;
9. Ποιος χαρακτήρας μας άρεσε;
10. Γιατί θα το προτείναμε σε έναν φίλο;
Παρουσιάζοντας... στο σχολείο.
Κάθε μέρα για ένα δεκάλεπτο κάθε παιδί θα παρουσιάζει το βιβλίο που διάβασε. Μπορεί να το έχει μαζί του και να δείχνει εικόνες ή και αποσπάσματα από το ίδιο το βιβλίο. Μπορεί αν θέλει να διαβάσει και μια μικρή φράση. Το παιδί θα αρχίζει λέγοντας για το θέμα του βιβλίου και γενικότερα για ποιον λόγο θα το πρότεινε και στους υπόλοιπους. Ο δάσκαλος/ η δασκάλα βοηθάει με ερωτήσεις στο τέλος ή και κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Στο τέλος παροτρύνει και τους υπόλοιπους μαθητές να εκφράσουν δικές τους ερωτήσεις. Ο δάσκαλος / η δασκάλα απευθύνει και γενικές ερωτήσεις σε όλους τους μαθητές όπως “τι θα κάνατε εσείς στη θέση του ήρωα;”, ” τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;” , “ποιο λέτε να είναι το τέλος;” κ.τ.λ.
Κάνοντας την παρουσίαση πιο δελεαστική!
Τα παιδιά με την παρουσίαση τους έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τους υπόλοιπους για το βιβλίο που διάβασαν λέγοντας αλήθεια για ότι τους άρεσε και ότι δεν τους άρεσε. Επιπλέον όμως έχουν και έναν δεύτερο στόχο, να κάνουν τα υπόλοιπα παιδιά να ενδιαφερθούν να διαβάσουν το βιβλίο τους. Αυτό θα το πετύχουν τονίζοντας τα ενδιαφέροντα σημεία του. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας τα παιδιά θα ψηφίζουν την καλύτερη παρουσίαση και το καλύτερο βιβλίο. Εξηγήστε στα παιδιά πως θα ψηφίζουν όχι μόνο το βιβλίο που τους άρεσε αλλά και την καλύτερη παρουσίαση. Ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία μπορούν τα παιδιά να μάθουν να ξεχωρίζουν μια καλή παρουσίαση και αυτός μάλιστα είναι και ένας από τους στόχους της δραστηριότητας. Δουλέψτε με τα παιδιά μέσω συζητήσεων ώστε να καταλάβουν πως μπορεί να γίνει αυτό καλύτερα.
Μπορείτε να κάνετε την παρουσίασή και στο σπίτι.
Ανεξάρτητα από την τάξη μπορείτε να οργανώσετε βραδιές παρουσίασης μέσα στο σπίτι σας. Ζητήστε από τα παιδιά να παρουσιάσουν ένα αγαπημένο τους βιβλίο στην οικογένεια ή σε οικογενειάκους φίλους. Μπορείτε να καλέσετε τον παππού, τη γιαγιά ή τους θείους ώστε τα παιδιά να μιλήσουν για το βιβλίο τους και σε εκείνους. Γίνετε εσείς παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας παρουσιάζοντας και εσείς στο τραπέζι ένα βιβλίο που διαβάσατε και σας άρεσε, έπειτα κάντε την κριτική σας. Όταν τελειώσετε ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Στόχοι - οφέλη δραστηριότητας.
Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά με την ιδέα της βιβλιοανάγνωσης. Βελτιώνονται γλωσσικά αλλά και κοινωνικά, διασκεδάζουν στην τάξη αλλά και στο σπίτι. Μαθαίνουν να κάνουν εργασίες με παρουσιάσεις στο κοινό, αλλά και να κάνουν ερωτήσεις σε παρουσιάσεις άλλων. Εξασκούνται στην ανάγνωση και στην περίληψη ενώ παράλληλα καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη.