Συζητώντας για τους αριθμούς

You are currently viewing Συζητώντας για τους αριθμούς

10 ιδέες για να συζητάμε με τα παιδιά για τα μαθηματικά και τους αριθμούς στην καθημερινότητα μας.

Εντάξτε τη συζήτηση για τα μαθηματικά και τους αριθμούς σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής. Ρωτήστε σε κάθε ευκαιρία τα παιδιά να σας πουν τι έμαθαν στο σχολείο και τσεκάρετε τις γνώσεις τους. Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαθηματικά με τα παιδιά μας; Δείτε παρακάτω:

1. Σε φανταστικά παιχνίδια.

Μην χάνετε ευκαιρία όταν παίζετε φανταστικά παιχνίδια ρόλων με τα παιδιά να χρησιμοποιείτε αριθμητική! Παίξτε με ψεύτικα χρήματα παιχνίδια που απαιτούν χρηματικές συναλλαγές όπως να κάνετε τους πελάτες του σουπερμάρκετ, τους επιβάτες ταξί, τους εμπόρους κ.τ.λ.

2. Μετρώντας πράγματα.

Μετρήσετε δυνατά και μαζί με τα παιδιά πράγματα από την καθημερινή σας ζωή και κάντε πράξεις.

Μετρήσετε φαγητά. Για παράδειγμα “έχω βάλει ήδη 3 αυγά στο κέικ φέρε μου άλλα 2 για να έχουμε 5, ή πόσα θα μου φέρεις για να έχουμε 5;” 

Μετρήσετε μαζί τα διάφορα κομμάτια από τα παιχνίδια του, μετρήσετε δυνατά τα κομμάτια των παζλ που έχουν σκορπίσει στο δωμάτιο και ψάξτε να βρείτε πόσα λείπουν! Μετρήσετε τα τουβλάκια ή τα κομμάτια από τα επιτραπέζια. Μετρήστε τα και ανά δύο, 2-4-6-8-10. 

Κάντε καταμέτρηση: στις ντουλάπες τους ζητώντας να βρουν πόσες κάλτσες έχουν ανά ζεύγη, στους μαρκαδόρους, στα παιχνίδια τους. 

3. Στο σουπερμάρκετ.

Συζητήσετε για τις τιμές στα ράφια. Συγκρίνετε τις τιμές, κατατάξτε τις σε ακριβότερες και φτηνότερες. Μιλήστε για τις τιμές ανά κιλό. Κάντε απλές προσθέσεις. Μετρήσετε τα ήδη στο καλάθι σας!

4. Παίζοντας επιτραπέζια

Παίξτε επιτραπέζια με ψεύτικα χρήματα όπως hotel ή Μονόπολη. Παίξτε ακόμα και παιχνίδια με θέμα τα μαθηματικά.

5. Υπολογίζοντας ημερομηνίες.

Μιλήστε για τις σημαντικές ημερομηνίες στην οικογένεια σας όπως γενέθλια, γιορτές, επετείους κ.τ.λ. Βρείτε κι κάντε έναν κατάλογο με τα σημαντικά αυτά νούμερα. Μετρήσετε αντίστροφα τις μέρες για τις σημαντικές εκδηλώσεις ή τα σαββατοκύριακα. 

6. Φτιάχνοντας μια συνταγή.

Φτιάξτε με τα παιδιά μια απλή συνταγή. Μετρήστε με τα παιδιά τα υλικά π.χ. 3 αυγά, 1 πορτοκάλι, 1 ποτήρι ζάχαρη, 2 αλεύρι κ.τ.λ. Κάντε μαζί με τα παιδιά απλές πράξεις. “Πόσα πορτοκάλια έχουμε να ξύσουμε ακόμα;”, “βάλε μισό κουτάλάκι μπεικιν πάουντερ” κ.τ.λ.

7. Παίζοντας με τις μονάδες μέτρησης και μετρώντας με αυτές.

Μετρήστε το βάρος σας και αυτό των παιδιών στη ζυγαριά σε κιλά. Μετρήστε το ύψος τους σε εκατοστά και μέτρα. Μετρήστε το γραφείο τους με χάρακα. Μετρήστε χρήματα στο πορτοφόλι σας. Παίξτε με τις μετρήσεις και κάντε συγκρίσεις και πράξεις με αυτές. Π.χ. “Πόσα κιλά θέλεις ακόμα για να φράσεις τα 25;”

8. Παίρνοντας τηλέφωνα.

Διαβάστε τηλεφωνικούς αριθμούς με τα παιδιά ανά ένα ένα ψηφίο, είτε σε διψήφιους, είτε σε τριψήφιους. Ζητήστε από τα παιδιά να σας διαβάσουν τους αριθμούς και πάρτε τηλέφωνο τους δικούς σας. Κάντε παρατηρήσεις για τους τηλεφωνικούς αριθμούς που μοιάζουν.

9. Μοιράζοντας αντικείμενα.

 Ζητήστε με τα παιδιά να συμμετέχουν στη μοιρασιά διάφορων πραγμάτων. “Μπορείς να μοιραστείς την πίτσα ώστε να πάρουμε όλοι τα ίδια κομμάτια;” “Μοίρασε μας τις κάρτες από το παιχνίδι”, “Μοιράσου την σοκολάτα με τον αδερφό σου” κ.τ.λ.

10. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρο μας.

Κάντε γεωμετρικές παρατηρήσεις κοιτώντας γύρω σας. Συζητήστε για τα σχήματα στα έπιπλα του σπιτιού, στις προσόψεις των πολυκατοικιών και των κτιρίων. Συζητήστε για τις καμπύλες στον δρόμο, για τον πιο σύντομο δρόμο να φτάσεις σε ένα σημείο. Παρατηρείστε τα γεωμετρικά στερεά, τις ευθείες αλλά και καμπυλωτές γραμμές στον χώρο.

Facebook
Twitter