Τα παιδιά αποκτούν μαθηματική σκέψη παίζοντας το παιχνίδι “Εκτιμήσεις”.

You are currently viewing Τα παιδιά αποκτούν μαθηματική σκέψη παίζοντας το παιχνίδι “Εκτιμήσεις”.

Δίνοντας την δική τους εκτίμηση για μια κατάσταση. Μαθαίνοντας για το όριο σφάλματος!

Ένα παιχνίδι που βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και μαθηματική λογική. Είναι γρήγορο, παίζεται οπουδήποτε χωρίς εξοπλισμό ακόμα και με 2 άτομα! Τα παιδιά δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για μια κατάσταση και νικούν όποια το βρουν ή πέσουν κοντά ή όποια είναι μέσα στο όριο σφάλματος!

Οδηγίες παιχνιδιού.

Ένας παίχτης που δεν παίζει στον συγκεκριμένο γύρο (μπορεί να είναι δάσκαλος ή ο γονιός) ζητάει από τα παιδιά ή το παιδί να κάνουν μια εκτίμηση που αφορά κάποιο νούμερο.

Για παράδειγμα ο δάσκαλος λέει:

Βλέπετε αυτό το βιβλίο; πόσες σελίδες πιστεύετε ότι έχει; Θα ήθελα από εσάς μια εκτίμηση.

Τα παιδιά αφού σκεφτούν λιγάκι πρέπει να κάνουν μια κρυφή μαντεψιά. Γράφουν το νούμερο που πιστεύουν σε ένα χαρτάκι μαζί με το όνομα τους (αυτό στην περίπτωση που παίζουν πολλά άτομα). Στο τέλος αποκαλύπτεται η λύση, στην παραπάνω περίπτωση φανερώνεται η τελευταία σελίδα με τον αριθμό της. Όποιο παιδί έφτασε πιο κοντά, έκανε δηλαδή την πιο σωστή εκτίμηση, κερδίζει ένα βαθμό.

Μερικά παραδείγματα γύρων-ερωτήσεων.

  1. Πόσα ρεβίθια έχει αυτό το βάζο;
  2. Πόσο κάνει 25Χ12;
  3.  Πόσα πλακάκια έχει η αίθουσα;
  4. Πόσα γράμματα έχει αυτή η παράγραφος;
  5. Πόσα μπαλάκια χωράνε σε αυτό το κουτί;

Πως διαλέγουμε ερωτήσεις.

Η ιδέα σε αυτό το παιχνίδι είναι να καλλιεργηθούν στα παιδιά η λογική και η μαθηματική και κριτική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι οι ερωτήσεις συνίσταται να είναι έτσι ώστε οι απαντήσεις τους να είναι προϊόν μιας λογικής σκέψης- εκτίμησης και όχι γνώσεων. Για παράδειγμα η ερώτηση “πόσοι Σπαρτιάτες πολέμησαν στις Θερμοπύλες;”, βασίζεται κυρίως σε μια ήδη γνωστή γνώση, ενώ αν η ερώτηση ήταν για μια άγνωστη μάχη στην Κόρινθο όπου δίνονταν στα παιδιά κάποια δεδομένα π.χ. αριθμός μικτού πληθυσμού (άντρες-γυναίκες-παιδιά) ή αριθμός εχθρών, η εκτίμηση θα ήταν προϊόν λογικής σκέψης. Τα παιδιά θα έπρεπε να σκεφτούν π.χ. αν θα ήταν λογικό να πουν ότι  πολέμησαν το 1/3 του πληθυσμού ή το 1/4, σε τι ηλικία θα έπρεπε να βρίσκονται οι πολεμιστές κ.τ.λ. και έτσι να καταλήξουν σε μια απάντηση.

Άλλες χρήσιμες ερωτήσεις είναι εκείνες που βοηθούν τα παιδιά να ενισχύσουν την αντίληψη τους στο χώρο. Π.χ. πόσα ζάρια χωράνε σε ένα μικρό κουτί που έχετε; Δείχνετε στα παιδιά το κουτί αλλά και το υπόδειγμα ζάρι και τα αφήνεται να φανταστούν τα ζάρια να πολλαπλασιάζονται στο κουτί. Στο τέλος γεμίστε το κουτί με ζάρια για να κάνετε την επαλήθευση.

Πως απαντούν τα παιδιά.

Τα παιδιά σε πολλές ερωτήσεις, ιδίως τις πρώτες φορές ή αν είναι μικρά, θα απαντούν στην τύχη. Με την εξάσκηση όμως οι απαντήσεις θα γίνονται όλο και πιο λογικές. 

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να εξασκηθούν στην λογική τους ζητώντας τους να κάνουν ξανά μια εκτίμηση στο ίδιο θέμα. Ας δούμε το προηγούμενο παράδειγμα στην ερώτηση με το ζάρι και το κουτί. Έστω ότι η απάντηση ήταν 12 ζάρια. Ένα παιδί σε αυτή την ερώτηση απάντησε 30 γιατί δεν μπορούσε να οπτικοποιήσει το πείραμα ή έδωσε την απάντηση στην τύχη. Αν η επόμενη ερώτηση σας είναι πόσα κυβάκια χωράνε μέσα στο ίδιο κουτί, δείχνοντας τους ένα άλλο κυβάκι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από το προηγούμενο ζάρι, τότε  θα ήταν επιτυχία αν το ίδιο παιδί αρχικά έλεγε κάτι μικρότερο από 30, και κυρίως αν έλεγε κάτι κοντά στο 6 ανεξάρτητα της σωστής απάντησης.

Καθώς αποκαλύπτονται τα νούμερα τα παιδιά αρχίζουν να έχουν μια αίσθηση αν έχουν κάνει κάποιο μεγάλο σφάλμα και αυτό γιατί μαθαίνουν να τα συγκρίνουν με των υπολοίπων. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ειδικά σε μικρότερες ηλικίες είναι ότι τα παιδιά εξοικειώνονται με τα πραγματικά μεγέθη. Για παράδειγμα στην ερώτηση ποια πιστεύουν ότι είναι η ηλικία του παππού Κώστα ίσως πουν 120 όταν όμως μάθουν ότι είναι μόνο 70 ίσως αξιολογήσουν καλύτερα την ηλικία της γιαγιάς τους!

Παίζοντας με το παιδί στο σπίτι.

Αν παίζει μόνο ένας παίχτης το παιχνίδι (παιδί- γονιός) τότε μπορεί για να έχει πιο ενδιαφέρον να του δίνεται ένα όριο σφάλματος. Για παράδειγμα πόσα κιλά είναι η μαμά; Κερδίζεις αν πεις κάτι μέχρι 5 κιλά λιγότερο ή περισσότερο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φτιάξουν και τα ίδια ερωτήσεις εκτιμήσεων για τους γονείς τους ή για τα άλλα παιδιά και να παίζουν εναλλάξ.

Καλλιεργώντας μια μαθηματικολογική σκέψη...

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν τέτοια παιχνίδια και να καλλιεργούν τη λογική, μαθηματική σκέψη ανεξάρτητα από τα μαθηματικά του σχολείου. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και τα κατάλληλα επιτραπέζια, το σκάκι, αλλά και οι ενασχόληση με γρίφους. Βοηθήστε τα παιδιά να βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης τους στα μαθηματικά λύνοντας μαζί τους παλιά θέματα-γρίφους από τον Διεθνή Παιδικό Μαθηματικό Διαγωνισμό Καγκουρό.

Facebook
Twitter