Μια δραστηριότητα που βοηθάει να κατανοήσουμε τις εποχές και τις διαφορές τους.
Συζήτηση για τις εποχές.
Μιλάμε στα παιδιά για τις εποχές και τις διαφορές που παρατηρούμε στα δέντρα, στη βλάστηση, στον ουρανό, στον καιρό κ.τ.λ. Δείχνουμε στα παιδιά φωτογραφίες και ζητάμε να αναγνωρίσουν τις εποχές. Συζητάμε για την εποχή που βρισκόμαστε τώρα.
Ζωγραφίζουμε τις εποχές.
Βοηθάμε τα παιδιά να σκεφτούν τι τοπίο θέλουν να ζωγραφίσουν. Συζητάμε για το πώς θα είναι και το περιγράφουμε αναλυτικά μαζί με τα παιδιά. Το τοπίο ή την σκηνή που θα διαλέξουν θα την ζωγραφίσουν 4 φορές με τα βασικά στοιχεία ίδια αλλά σε άλλη εποχή.
Ιδέες για ζωγραφική:
Μια πλατεία με παγκάκια και δέντρα.
Βουνά και δέντρα, λίγα σπίτια και ένας ορεινός δρόμος.
Μια παιδική χαρά με δέντρα και λουλούδια και πολλά παιδιά.
Η παραλία ενός νησιού με πεύκα γύρω γύρω και βάρκες.
Μπορείτε να βρείτε με παρόμοιο τρόπο τις δικές σας ιδέες. Αν θέλετε μπορείτε να ψάξτε στο ίντερνετ για φωτογραφίες που ταιριάζουν στις ιδέες σας η να ψάξετε σε βιβλία. Έτσι τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν βλέποντας φωτογραφίες και εικόνες.
Τα παιδιά ξεκινούν να ζωγραφίζουν το θέμα τους όπως το φαντάζονται και για τις 4 εποχές σε τέσσερα διαφορετικά φύλλα ζωγραφικής. Ύστερα συζητάτε στην τάξη τις διαφορές και αντιστοιχείτε κάθε εποχή σε κάθε ζωγραφιά.
Γρήγορο παιχνίδι ζωγραφικής.
Φωνάχτε ένα παιδί στον πίνακα και δώστε του ένα θέμα π.χ. “Ένα δέντρο, θάμνοι, μια λιμνούλα με πάπιες σε ένα πάρκο” . Ύστερα ψιθυρίστε του την εποχή που θέλετε. Το παιδί θα ζωγραφίσει ότι προλαβαίνει σε 3 λεπτά και οι υπόλοιποι θα μαντέψουν την εποχή.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΟΠΡΟΤΑΣΗ: Συμπληρώστε τις γνώσεις των παιδιών για τις εποχές παίζοντας το επιτραπέζιο “Μήνες και εποχές” σε 2 γλώσσες.