Παιχνίδι περιγραφής προσώπων και ερωτήσεων για την τάξη. Τα παιδιά γνωρίζονται καλύτερα, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση και να επεξεργάζονται τις απαντήσεις που παίρνουν.
Εξοπλισμός.
Το παιχνίδι αυτό δεν χρειάζεται καθόλου εξοπλισμό!
Οδηγίες παιχνιδιού.
Τα παιδιά κάθονται σε μια ευθεία γραμμή. Κάθε γύρο διαλέγεται ένας παίχτης ο οποίος σηκώνεται και κάθεται απέναντι τους. Ο δάσκαλος/η δασκάλα λέει κρυφά στον παίχτη ποιο παιδί από την τάξη θα υποδυθεί. Ύστερα κάθεται δίπλα στα παιδιά για να τα βοηθάει ψιθυριστά όπου χρειαστεί.
Τα υπόλοιπα παιδιά με τη σειρά τους κάνουν ερωτήσεις σε σχέση με την εμφάνιση του παιδιού, ή με πράγματα που είναι γνωστά σε όλους (π.χ. “Το όνομα σου αρχίζει από Κ;”, “παίζεις μπάσκετ σε ομάδα;”, ” έλειπες στη γιορτή του σχολείου;” κ.τ.λ.). Οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά πρέπει να μπορούν να απαντηθούν με ΝΑΙ ή ΌΧΙ. Π.χ. δεν μπορούν να ρωτήσουν τι χρώμα μπλούζα φοράει, αλλά μπορούν να ρωτήσουν “φοράς ροζ μπλούζα”; Αυτός ο κανόνας υπάρχει για να γίνεται το παιχνίδι πιο δύσκολο.
Όταν γίνεται μια ερώτηση ο παίχτης πρέπει να σκεφτεί το άτομο που υποδύεται και να απαντήσει σαν εκείνο. Π.χ. “είσαι κορίτσι;” “ΝΑΙ” ακόμη και αν ο ίδιος είναι αγόρι.
Μόλις δοθεί η απάντηση όσα από τα παιδιά της γραμμής δεν ταιριάζουν στην απάντηση πηγαίνουν και κάθονται ένα βήμα πίσω σχηματίζοντας μια δεύτερη γραμμή. Όσο προχωράει το παιχνίδι η αρχική γραμμή θα λιγοστεύει σε άτομα ενώ η δεύτερη θα γεμίζει. Το παιχνίδι ακολουθεί την ιδέα του επιτραπέζιου “ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ” με ζωντανά πρόσωπα αλλά αντίστροφα (οι πολλοί μαντεύουν και όχι ο ένας)! Όταν μείνει μόνο ένα άτομο στην πρώτη γραμμή τα παιδιά θα έχουν βρει ποιον από αυτούς υποδύθηκε!
Σημαντική παρατήρηση.
Ο δάσκαλος/ η δασκάλα ακούει πρώτη ψιθυριστά τις ερωτήσεις και εγκρίνει ή όχι ή και τροποποιεί έτσι ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση κάποιο παιδί.
Πριν από το παιχνίδι έχει γίνει κουβέντα για το πως ρωτάμε για κάποιον ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση για παράδειγμα δεν ρωτάμε αν είναι χοντρός αλλά αν δεν είναι αδύνατος. Μέσα στο παιχνίδι τα παιδιά καθοδηγούνται από τον δάσκαλο/την δασκάλα ώστε να μάθουν να μην πληγώνουν τους γύρω τους.
Αν ο παίχτης μπερδευτεί και απαντήσει λάθος πάλι ο δάσκαλος/ η δασκάλα διορθώνει την απάντηση, κάποια απάντηση μπορεί να μην έχει απάντηση γνωστή οπότε θα πρέπει να αλλάξει η ερώτηση.
Οφέλη παιχνιδιού.
Τα παιδιά εξασκούνται στο να κάνουν ερωτήσεις σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, πλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, μαθαίνουν να επεξεργάζονται τις απαντήσεις και να αξιολογούν τις ερωτήσεις τους ανάλογα με το αποτέλεσμα που πήραν. Ταυτόχρονα έρχονται έμμεσα σε επαφή με την μαθηματική έννοια των συνόλων.
Επίσης με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γνωρίζονται καλύτερα, κοινωνικοποιούνται και αυξάνουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη μαθαίνοντας πως να μην φέρνουν σε δύσκολη θέση τους άλλους.