Μαθαίνουμε αριθμητική με την Μονόπολη και την παιδική εκδοχή της.

You are currently viewing Μαθαίνουμε αριθμητική με την Μονόπολη και την παιδική εκδοχή της.

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για μάθουν τα παιδιά να κάνουν πράξεις!

Η Μονόπολη είναι ένα  παιχνίδι που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από παιδιά και τους μεγάλους από το 1935 που πρωτοκυκλοφόρησε ως σήμερα. Αυτό το παιχνίδι συνδυάζει την τύχη με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι παίχτες. Έχει ζάρια, που τα παιδιά αγαπάνε να ρίχνουν και πολλή αγωνία για το άθροισμα τους. Έχει ψεύτικα χρήματα, κάρτες και πολλές καταστάσεις από τον κόσμο των “μεγάλων”. Όλα αυτά το κάνουν εξαιρετικά δημοφιλές όμως πέραν από τη διασκέδαση που προσφέρει στα παιδιά και τις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά παίζοντας Μονόπολη.

Εκτός από αριθμητική μαθαίνουν να είναι υπομονετικά, να διαχειρίζονται τα λάθη  και τις κακοτυχίες τους με ψυχραιμία, να χάνουν αλλά και να νικούν στα παιχνίδια, να είναι παρατηρητικά και να διαβάζουν κάρτες παιχνιδιών και κανόνες.

Πώς βελτιώνονται τα παιδιά στην πρόσθεση και την αφαίρεση παίζοντας Μονόπολη και άλλα μαθηματικά οφέλη.

Αρχικά όλα τα παιχνίδια με ζάρια και ταμπλό βοηθούν τα παιδιά να εξασκούνται στην γρήγορη πρόσθεση με αριθμούς μέχρι το 12 αλλά και στο γρήγορο “τυφλό” μέτρημα (χωρίς να χρησιμοποιούν τα δάκτυλα τους) στο ταμπλό. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται μια συνδυαστική σκέψη που αποτελείται από το κομμάτι του γρήγορου μετρήματος του ταμπλό π.χ. “θέλω να φτάσω εκεί, άρα θέλω να φέρω 4 στα ζάρια” και στην αναλυτική σκέψη “τι θέλω να φέρω στα ζάρια, 4. Άρα 1+3, 3+1, 2+2”.Επίσης δημιουργείται στο μυαλό των παιδιών η γρήγορη αντιστοίχιση αριθμών και συμβόλων στο ζάρι και διεγείρεται η παρατηρητικότητα τους και η μνήμη τους. 

Τα παιδιά σε ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να πάρουν και μια πρώτη γεύση από την έννοια των πιθανοτήτων χρησιμοποιώντας τα ζάρια. Αυτό το καταλαβαίνουν βιωματικά από το πόσο δύσκολο είναι να φέρουν 3 φορές διπλή ζαριά ώστε να μπουν ή να βγουν από τη φυλακή στη Μονόπολη καθώς και από άλλες παρατηρήσεις που ενδεχομένως θα χρειαστούν τη βοήθεια σας για να τις κάνουν, όπως πόσο πιο συχνό είναι το άθροισμα 7 στα δύο ζάρια και πόσο σπάνιο το 2 και γιατί. Ακόμα καταλαβαίνουν και τα ίδια ότι είναι ανέφικτο να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βρεθούν στο επόμενο τετραγωνάκι όταν παίζουν με δύο ζάρια και αυτό γιατί δεν υπάρχει ο αριθμός 0 στα ζάρια.

Συναλλαγές με χρήματα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Μονόπολης είναι οι συναλλαγές με χρήματα. Παίζοντας Μονόπολη με τα παιδιά σε κάθε γύρο κάνετε μαζί τους μαθηματικές πράξεις. Τις πρώτες φορές μπορείτε να κάνετε εσείς την τράπεζα αλλά ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν και αυτά στο μέτρημα των χρημάτων και τις συναλλαγές. Αργότερα δώστε τους την σημαντική ευθύνη της τράπεζας και ξεκουράστε τα όταν κουραστούν από αυτό. Μόλις εξοικειωθούν μπορούν να παίζουν και μόνα τους μαζί με άλλα παιδιά με την επίβλεψή σας αρχικά και αργότερα χωρίς αυτή.

Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι να δίνουν και να παίρνουν ρέστα από τα χρήματα κάνοντας αφαίρεση  και πρόσθεση, χωρίς χαρτί και μολύβι,  όταν πληρώνουν ή εισπράττουν τα ενοίκια.

Παίζοντας μαθαίνουν επίσης οικονομικές έννοιες  όπως: πώς αυξάνονται τα ποσά με τη χρήση συντελεστών – πολλαπλασιαστών (εταιρεία ΥΔΑΤΩΝ, ΔΕΗ, έξτρα ξενοδοχεία κ.τ.λ.), την έννοια του ενοικίου, της υποθήκης, της τράπεζας, του δανείου κ.τ.λ.

Προσαρμόζοντας την Μονόπολη που έχετε ήδη σπίτι στην ηλικία των παιδιών σας.

Το πρόβλημα με τη Μονόπολη και τις μικρές ηλικίες είναι ότι τα χρήματα αντιστοιχούν σε ποσά που τα παιδιά δεν ξέρουν να αθροίζουν, ανάλογα και με την έκδοση της Μονόπολης μπορεί τα χρήματα και οι αξίες στα οικόπεδα να αφορούν χιλιάρικα, εκατομμύρια, εκατόευρα κ.τ.λ. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετατρέψετε τις αξίες σε νούμερα εύκολα για τα παιδιά. Π.χ. ένα οικόπεδο που κάνει 12.000 ευρώ ή δραχμές θα λέτε ότι κάνει 12 χρυσά νομίσματα π.χ. ή 12 ευρώ ή ότι νομίζετε. Κάντε μετατροπές αναλογικά φυσικά και με τα ενοίκια στις αξίες και τα χρήματα. Αν θέλετε μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα post it πάνω στο ταμπλό ή και να τυπώσετε δικά σας χρήματα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε απλά  να θυμίζετε εσείς στα παιδιά προφορικά τις αξίες, πολλές φορές θα αρκεί μόνο να τους πείτε να διαβάζουν μόνο τα πρώτα νούμερα παραλείποντας τα μηδενικά.

Αν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να αγοράσετε μια παιδική Μονόπολη.

Η παιδική παραλλαγή της Μονόπολης.

Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες παραλλαγές της Μονόπολης για κάθε γούστο και ηλικία. Για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών υπάρχει η “Πρώτη μου Μονόπολη” από την Hasbro. Δείτε τη περιγραφή της παρακάτω:

“Το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly Discover προσφέρει διασκεδαστικά εργαλεία διδασκαλίας για οικογένειες και μικρά παιδιά.

Διαθέτει ένα gameboard διπλής όψης με 2 επίπεδα παιχνιδιού, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε ποιο επίπεδο είναι κατάλληλο! Η μία πλευρά εστιάζει στη μέτρηση και την αντιστοίχιση, συνιστάται για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αναποδογυρίστε τον πίνακα για πιο προχωρημένο παιχνίδι, εστιάζοντας στην ανάγνωση και στα απλά μαθηματικά, που συνιστάται για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Το παιχνίδι σε κάθε επίπεδο χρησιμοποιεί το δικό του σύνολο χρημάτων και καρτών Monopoly, καθώς και κανόνες.

Εμπνευσμένο από το κλασικό παιχνίδι Monopoly! Το παιχνίδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια βραδιά οικογενειακού παιχνιδιού και αποτελεί ένα διασκεδαστικό δώρο για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.”

Facebook
Twitter