Γρήγορο παιχνίδι ιδανικό για την τάξη. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί και με την οικογένεια με ελάχιστο αριθμό παιχτών τα δύο άτομα (γονιός παιδί/α), μέσα στο σπίτι ή και έξω στη βόλτα.
Μέσα στην τάξη.
Ο δάσκαλος/ η δασκάλα λέει μια πρόταση και τα παιδιά προσπαθούν να κρίνουν αν είναι αλήθεια ή ψέμα. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ καλό για επανάληψη σε μαθήματα όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Ιστορία και η Γεωγραφία.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
” Τα γουρούνια γεννούν αυγά”. ( Ύλη Β’ Δημοτικού Μελέτη Περιβάλλοντος.)
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν ισχύει. Όταν θα ακουστεί αυτή η πρόταση τα παιδιά πρέπει να τοποθετηθούν λέγοντας την άποψη τους. Για την ψηφοφορία μπορείτε να τους δώσετε δύο χρωματιστά καλαμάκια ή κουταλάκια μιας χρήσης π.χ. ένα πράσινο και ένα κόκκινο. Όταν συμφωνούν με την πρόταση σηκώνουν το πράσινο, όταν όχι το κόκκινο. Μόλις γίνει η ψηφοφορία μπορείτε να κάνετε καταμέτρηση στον πίνακα. Αμέσως μετά αποκαλύπτεται η αλήθεια. Είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε να μην μένει στα παιδιά λανθασμένη εντύπωση στο τέλος. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και αν μάθουν τη σωστή απάντηση τη στιγμή του παιχνιδιού μετά από λίγο καιρό να θυμούνται την αρχική σας πρόταση σαν κάτι που ισχύει (σαν να έχουν ακούσει κάπου ότι τα γουρούνια γεννούν αυγά αλλά να μη θυμούνται που). Για να εμποδίσουμε να συμβεί αυτό μετά την αποκάλυψη της αλήθειας φροντίζουμε να εμπεδωθεί η σωστή απάντηση. Στο παράδειγμα μας αφού τα παιδιά ψηφίσουν μπορούμε να πούμε ” Τα γουρούνια δεν γεννούν αυγά, γεννούν μικρά όπως και οι άνθρωποι γιατί είναι θηλαστικά, τώρα όλοι μαζί στην τάξη ας επαναλάβουμε δυνατά: τα γουρούνια δεν γεννούν αυγά, είναι θηλαστικά”.
Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ καλό για να καταλάβει ο/η δάσκαλος/α πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα διαφορά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο και για αυτό το προτείνουμε και ειδικά για τη Μελέτη Περιβάλλοντος.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το παιχνίδι για να δείτε τι θυμούνται τα παιδιά από τις προηγούμενες τάξεις, αλλά και να δείτε το γνωστικό τους επίπεδο σε γενικές χρήσιμες γνώσεις ανεξάρτητα από τα μαθήματα.
Με την οικογένεια.
Αν επιλέξετε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά σας μπορείτε να το προσαρμόσετε σε οτιδήποτε έχετε μάθει στα παιδιά σας π.χ. ” ο αρακάς είναι όσπριο, αλήθεια ή ψέμα;”, ή ακόμα και να κάνετε ερωτήσεις για την οικογένεια σας ή τις συνήθειες σας π.χ. “Το πατρικό όνομα της γιαγιάς είναι Παπαδοπούλου, αλήθεια ή ψέμα;”
Χρησιμοποιήστε αν θέλετε αυτό το παιχνίδι και για την επανάληψη των μαθημάτων και την εξέταση των παιδιών μετά το διάβασμα.
Αν τα παιδιά είναι σε μεγάλες τάξεις του δημοτικού μπορείτε να τους ζητήσετε να ετοιμάσουν τα ίδια κάποιες προτάσεις με διάφορα θέματα όπως ιστορίας ή την γεωγραφίας για να παίξουν οι γονείς!
Μέσα στη τάξη.
Πείτε στα παιδιά να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις στους συμμαθητές τους και να πάρουν τον ρόλο της δασκάλας/του δασκάλου.
Μέσα στο σπίτι
Παίξτε το παιχνίδι φτιάχνοντας προτάσεις μια εσείς και να επιλέγει το παιδί “αλήθεια -ψέματα” και μια το παιδί και να επιλέγετε εσείς.