Παίζοντας μνήμη με τα γράμματα!

You are currently viewing Παίζοντας μνήμη με τα γράμματα!

Φτιάχνουμε με τα παιδιά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης με θέμα την Αλφαβήτα!

Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού μνήμης. Τα παιδιά κάνουν επανάληψη στο αλφάβητο και τον συλλαβισμό και παράλληλα ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση τους.

Πρόταση Α΄: Υλικά - Οδηγίες.

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο χαρτόνι χοντρό και έναν μαρκαδόρο.
Κόψτε ένα χαρτόνι σε 10 ίσα τετράγωνα. 
Στα 5 πρώτα τετράγωνα γράψτε με τον μαρκαδόρο από την μια πλευρά με κεφαλαία γράμματα τα φωνήεντα: Α, Ε, Ι, Ο, ΟΥ. Στα άλλα 5 γράψτε τα ίδια φωνήεντα με μικρά γράμματα: α, ε, ι, ο, ου. 

Πρόταση Β΄: Υλικά - Οδηγίες.

Θα χρειαστείτε 10 πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού ίδιου χρώματος, χαρτί ή χαρτόνι, έναν μαρκαδόρο και κόλλα. 
Κόψτε μικρά κυκλάκια από χαρτόνι ή χαρτί σε τέτοια διάμετρο ώστε να χωράνε να μπουν και να κολληθούν μέσα στα καπάκια ή κολλήστε τα από την πάνω τους πλευρά όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Στα 5 πρώτα κυκλάκια γράψτε με τον μαρκαδόρο με κεφαλαία γράμματα τα φωνήεντα: Α, Ε, Ι, Ο, ΟΥ. Στα άλλα 5 γράψτε τα ίδια φωνήεντα με μικρά γράμματα: α, ε, ι, ο, ου. Μετά κολλήστε τα κυκλάκια στα καπάκια.

Είτε ακολουθήσετε τον έναν τρόπο είτε τον άλλον θα έχετε ένα σετ παιχνιδιού μνήμης με 10 τεμάχια.

Οδηγίες παιχνιδιού

Τοποθετήστε τα πλακίδια με την πάνω μεριά στους κενή, δηλαδή να μην φαίνονται τα γράμματα. Μπορείτε να τα διατάξετε σε 2 πεντάδες ή και να τα αφήσετε άτακτα στο τραπέζι.

Ο πρώτος παίχτης αρχίζει “ανοίγοντας” ένα πλακίδιο ώστε να φανερωθεί το γράμμα που έχει, έπειτα ανοίγει (στην τύχη στον πρώτο γύρο ένα ακόμα). Αν πετύχει το ίδιο γράμμα κερδίζει τα πλακίδια και συνεχίζει, αλλιώς “κλείνει” τα πλακίδια και τα αφήνει στην ίδια θέση. Ο επόμενος κάνει το ίδιο εκμεταλλευόμενος τις πληροφορίες που πήρε από τον προηγούμενο γύρο. Νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει περισσότερα ζεύγη πλακιδίων.

Παραλλαγές

Μπορείτε αντί για γράμματα να έχετε:

Όμοιες συλλαβές.

Όμοιες λέξεις.

Όμοιους αριθμούς.

Επίσης μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία βάζοντας περισσότερα πλακίδια και ανάμικτες παραλλαγές. Δηλαδή να έχετε σε ένα παιχνίδι και γράμματα που τα αντιστοιχούν με γράμματα και συλλαβές με συλλαβές και λέξεις με λέξεις.

Facebook
Twitter