Κυνήγι θησαυρού, τα είδη του, ιδέες ανά ηλικία

You are currently viewing Κυνήγι θησαυρού, τα είδη του, ιδέες ανά ηλικία

Δημιουργείστε ένα "κυνήγι θησαυρού" στο σπίτι σας, στην τάξη ή σε ένα party.

Με αυτόν τον τρόπο θα παιδιά θα διασκεδάσουν και παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.

Τι είναι το κυνήγι θησαυρού;

Είναι ένα παιχνίδι πολύ διαδεδομένο και αγαπημένο στα παιδιά που συνδυάζει γνώσεις, παρατήρηση και ταχύτητα.

Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά ψάχνουν να βρουν τα μηνύματα που έχετε κρύψει  στον προκαθορισμένο χώρο παιχνιδιού, ώστε να οδηγηθούν στον θησαυρό. Το κάθε μήνυμα  δίνει οδηγίες για να βρεθεί το επόμενο κρυμμένο μήνυμα. Το τελευταίο μήνυμα που θα βρουν οι παίχτες θα τους οδηγήσει στον κρυμμένο  θησαυρό. Το παιχνίδι αρχίζει με τους παίχτες να παίρνουν το πρώτο- αρχικό μήνυμα από εσάς. 

Ιδέες για τα μηνύματα του κρυμμένου θησαυρού.

Τα μηνύματα μπορεί να είναι διαφόρων μορφών. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Γρίφοι. 

 “Έχω τρύπες μα συγκρατώ το νερό”.

 Τα παιδιά θα πρέπει να μαντέψουν το σφουγγάρι και να ψάξουν να το βρουν στον χώρο. Κάτω από το σφουγγάρι ή ακόμα και μέσα σε αυτό σε μια μυστική σχισμή θα κρύβεται το επόμενο μήνυμα.

Ζωγραφιές- σχεδιαγράμματα.

Μια ζωγραφιά- σκίτσο με δυο δέντρα που ακουμπάνε μεταξύ τους.

Τα παιδιά θα πρέπει να αντιστοιχήσουν τη ζωγραφιά με ένα συγκεκριμένο μέρος στον κήπο όπου τα δέντρα είναι έτσι και να ψάξουν.

Ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει τον καναπέ και λέει 20 βήματα δεξιά. Τα παιδιά θα οδηγηθούν στην τραπεζαρία ώστε να ψάξουν κάτω από το τραπέζι.

Λόγια.

“Στη βιβλιοθήκη”.

Τα παιδιά θα πρέπει να ψάξουν σε όλο τον χώρο εκεί.

 

Αναπροσαρμόζοντας το κυνήγι θησαυρού ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Για τα παιδάκια του νηπίου προτιμάτε τις ζωγραφιές ή τους εύκολους γρίφους που θα σας τους φέρνουν να τους διαβάζετε εσείς.

Για την Α΄ Δημοτικού θα μπορούσατε να βάλετε στα μηνύματα μόνο απλές λέξεις τις οποίες θα πρέπει να διαβάσουν όπως “ΓΑΛΑ”. “ΜΑΜΑ”, “ΠΑΠΙ”, “ΚΑ-ΝΑ-ΠΕΣ” κτλ. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στην ανάγνωση και θα τα κάνει να νιώσουν ανταμοιβή και χαρά από αυτήν τη νέα τους δεξιότητα. Φυσικά για ποικιλία μπορεί να υπάρχουν και ζωγραφιές ή γρίφοι. Αν χρησιμοποιήσετε γρίφους γράψτε τους σε ένα χαρτί διαφορετικού χρώματος και πείτε στα παιδιά ότι όταν θα βρουν μηνύματα με αυτό το χρώμα σας τα φέρνουν και τα διαβάζετε μαζί.

Για την Β΄ Δημοτικού κινούμαστε  στο ίδιο πλαίσιο όπως και στην Α΄ με πιο δύσκολες λέξεις. Μπορούμε να εντάξουμε στο παιχνίδι τις νέες λέξεις που μαθαίνουν ή όποιες βλέπουμε ότι δυσκολεύουν τα παιδιά.

Για τις μεγαλύτερες τάξεις θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο γρίφους (προσαρμοσμένους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών) και σχεδιαγράμματα και λιγότερο τα άλλα είδη. Ακόμη θα μπορούσατε να εντάξετε το στοιχείο του χρονικού περιορισμού. Αν τα παιδιά δεν καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους σε προκαθορισμένο χρόνο θα χάνουν. Με αυτό τον τρόπο το κυνήγι θησαυρού θα θυμίζει λίγο τη λογική των παιδικών escape rooms. Εσείς θα αποφασίσετε αν τα παιδιά θα παίξουν εναντίον του παιχνιδιού δηλαδή αν θα κερδίζουν ή θα χάνουν ή αν θα έχουν όσο χρόνο θέλουν και βοήθειες για να φτάνουν πάντα στον στόχο. Στα parties ή και στην τάξη  είναι καλύτερο το παιχνίδι να ολοκληρώνεται, αν όμως το παίζεται στο σπίτι με φίλους και με πολλούς γύρους θα μπορούσατε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον κρατώντας σκορ ΠΑΙΔΙΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Φυσικά όταν τα παιδιά παραιτηθούν καλό θα ήταν να τους δώσετε αρκετή βοήθεια για να βρουν τα στοιχεία αλλά ο πόντος θα πάει στο ΠΑΙΧΝΙΔΙ! 

 

Ατομικό, ομαδικό ή συλλογικό παιχνίδι;

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί όπως περιγράφηκε παραπάνω από μια ομάδα παιδιών όπου ψάχνουν όλα μαζί συνεργατικά τον θησαυρό ή  και με δυο ή περισσότερες ομάδες όπου η κάθε μια προσπαθεί να βρει πρώτη τον στόχο της. 

Στην περίπτωση που θέλετε να χωρίσετε τα παιδιά σε δύο ομάδες είναι καλή ιδέα να φτιάξετε διαφορετικά μηνύματα- γρίφους για την κάθε ομάδα. Τα μηνύματα αυτά θα μπορούσαν να είναι γραμμένα σε διαφορετικό χρώμα χαρτιού. Με αυτό τον τρόπο η μια ομάδα θα ψάχνει π.χ. για τα μπλε χαρτάκια και η άλλη για τα πορτοκαλί. Αν μια ομάδα βρει στην τύχη κάποιο χαρτάκι της άλλης κάνει ότι δεν το είδε ποτέ αφήνοντας το στη θέση του! Με δυο ομάδες κάποιες φορές είναι πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά λόγω του ανταγωνισμού οπότε μη διστάσετε να το δοκιμάσετε ακόμα και με λίγα παιδιά,  έστω και με 2 αδέρφια στο σπίτι! 

Το κυνήγι θησαυρού μπορεί να έχει φυσικά και μόνο έναν παίχτη, το παιδί σας στο σπίτι! Μπορείτε να φτιάξετε ένα κυνήγι θησαυρού μόνο για εκείνο μια ξεχωριστή μέρα π.χ. μια βροχερή Κυριακή. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον μπορείτε να βάλετε ένα χρονικό περιθώριο (όπως γίνεται και στα παιδικά escapes rooms) όπου μέσα σε αυτό το παιδί πρέπει να λύσει τους γρίφους, φυσικά μπορείτε να του δίνεται όση βοήθεια θέλετε για να τα καταφέρει.

Facebook
Twitter